Protest la Cluj fata de legea securitatii cibernetice

Manifestantii i-au cerut președintelui proaspăt instalat în funcție, Klaus Iohannis să nu promulge această lege și să o conteste la Curtea Constituțională.

Protestatarii s-au adunat în Piața Unirii din Cluj cu pancarte și bannere pe care au scris: ‘Stop Big Brother’, ‘Liberatate sau Securitate?’, ‘Klaus, Klaus, Big Brother in the house?’ sau ”Un sfert de veac degeaba, tot securitate fără libertate’. Deși nu au avut autorizație de protest, manifestanții spun că au dorit să atragă atenția că odată cu adoptarea legii securității cibernetice instituții precum Serviciile de Informații vor avea acces la datele din calculatorul fiecărei persoane și drept de a intra în viața privată a oricui.

Supravegherea fără mandat este o catastrofă și eu nu doresc să trăiesc într-o astfel de țară – a spus unul dintre protestatari. Toți i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege și să o conteste la Curtea Constituțională, în caz contrar, vor ieși din nou în stradă.

Amintim, legea securității cibernetice adoptată de Senat în cursul zilei de vineri permite SRI să verifice orice calculator și să acceseze informații fără a mai avea nevoie de mandat din partea unui judecător. Percheziția informatică va fi astfel mai rapidă – susțin reprezentanții Serviciului Român de Informații, inițiatori ai legii. Potrivit SRI, numai așa vor putea fi prevenite și contracarate amenințările cibernetice.