Protest antiguvernamental la Hong Kong

Zeci de mii de persoane au manifestat, duminică, la Hong Kong, împotriva unui proiect al guvernului local de a autoriza extrădările către China continentală, relatează Agerpres, citând agențiile internaționale de știri.

Pe o căldură sufocantă, manifestanţii au defilat pe străzile insulei, scandând şi arborând pancarte cu sloganul „Fără extrădare în China”.

Proiectul în acest sens al autorităţilor din Hong Kong s-a aflat la sfârşitul lui aprilie la originea celei mai ample manifestaţii de la „Mişcarea umbrelelor” din 2014 şi a atras critici din partea juriştilor, a mediilor financiare şi a unor diplomaţi occidentali care şi-au exprimat îngrijorarea pentru cetăţenii ţărilor lor.

Joi, mii de avocaţi din Hong Kong au participat la un protest inedit împotriva unei „ameninţări împotriva statului de drept”.

Executivul regiunii administrative speciale chineze susţine că proiectul – cunoscut ca „Ordonanţa cu privire la făptaşul fugar” – este necesar pentru a umple un vid legislativ şi în special pentru permite extrădarea în Taiwan a unui localnic din Hong Kong căutat pentru asasinarea prietenei sale însărcinate în timp ce se aflau în vacanţă în Taiwan.

De altfel, pentru duminică erau prevăzute manifestaţii de susţinere a protestului din Hong Kong în peste 28 de oraşe din lume, inclusiv la Taipei, unde se adunaseră peste 100 de persoane din Hogn Kong care studiază şi trăiesc în Taiwan.

Suspiciunile faţă de China au fost întărite de o serie de dispariţii ale unor personalităţi critice la adresa puterii de la Beijing, între care un grup de editori disidenţi şi un miliardar, şi care au reapărut ulterior în detenţie în China continentală.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS