Protest al magistraților față de modificarea legilor Justiţiei și a Codurilor Penale

Magistraţii de la mai multe instanţe şi parchete din ţară și-au manifestat, astăzi, dezacordul faţă de proiectele de modificare a legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea Codurilor penale ieşind îmbrăcaţi în robe în faţa instituţiilor.

Judecătorii au întrerupt lucrul pentru o jumătate de oră, în mai multe județe, printre care Galați, Constanța, Maramureș.

La Galați, de exemplu, timp de jumătate de oră, judecătorii au tăcut în fața Palatului de Justiție. Magistrații gălățeni s-au solidarizat cu toți colegii din țară, dezaprobând astfel modificările aduse de Parlament la legile Justiției.

Potrivit unei decizii a Asociației Procurorilor din Galați, procurorii aflați la instanțe, care au dorit să participe la protestul judecătorilor de la Palatul de Justiție, au fost liberi să o facă, fără să afecteze procesul judiciar.

Procurorii dezaprobă și ei modificările la legile Justiției, dar și pe cele de la codurile penale.

La protestul judecătorilor s-au alăturat și circa 20 de gălățeni, membri ai grupului #Rezist, care au venit cu steaguri tricolore la Palatul de Justiție. Ei au scandat ”Cinste lor, cinste magistraților!” și Uniți, luptăm, justiția apărăm”.

La Constanța, aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30 pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de aceste modificări.

Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

O reacție a venit în urmă cu puțin timp de la președintele Senatului.

Călin Popescu Tăriceanu spune că protestele magistraților nu vor amâna procesul început de parlamentari, acela de a modifica legile Justiției:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

E de așteptat ca proteste să fie și după-amiază, când magistraţi de la mai multe instanţe din Capitală, dar şi judecători veniţi din ţară vor ieşi în faţa Curţii de Apel Bucureşti, începând cu ora 17.00, pentru a-şi manifesta nemulţumirile în legătură cu modificările ce ar putea fi aduse legilor justiţiei şi Codurilor penale.

Şi preşedintele CSM, Mariana Ghena, preciza în scrisoarea deschisă transmisă luni preşedintelui Comisiei parlamentare speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, că există posibilitatea să se desfăşoare manifestări ale magistraţilor din anumite instanţe şi parchete “a căror amploare şi durată, la acest moment, nu pot fi estimate”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS