Protest al angajaților din Sănătate, joi, în fața sediului guvernului

Federaţia Sanitas organizează, joi, un miting în Bucureşti, la care estimează că vor participa 10.000 de persoane.

Angajații din spitale sunt nemulțumiți de plafonarea sporurilor, măsură inclusă în noua lege a salarizării unitare și care le-a redus multora veniturile.

Brigada Rutieră a Capitalei va restricţiona temporar traficul în zona Piaţa Victoriei, între orele 10.00 şi 15.00.

“Pentru manifestaţia publică din Piaţa Victoriei, începând cu ora 9,00, se va restricţiona traficul rutier pe şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei (permiţându-se permanent circulaţia pe strada Arh. Ion Mincu), respectiv şoseaua Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere (zona central – mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situaţia o va impune)”, potrivit unui comunicat.

Începând cu ora 9.00, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între bulevardul Aviatorilor şi Calea Victoriei, respectiv bulevardul Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Calea Victoriei, bulevardul Ion Mihalache, strada Buzeşti şi bulevardul Lascăr Catargiu.

“Restricţiile se vor aplica până la terminarea activităţilor aferente mitingului, dar nu mai târziu de ora 16.00”, adaugă comunicatul.

Brigada Rutieră le solicită conducătorilor de autovehicule să evite deplasarea în zonă în această perioadă, să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră, să utilizeze rutele ocolitoare şi să păstreze centrul liber al intersecţiei.

În ceea ce priveşte greva generală, care ar putea fi declanşată pe data 11 mai, prim-vicepreşedintele Sanitas, Iulian Pope, a declarat pentru Agerpres că până în prezent s-au strâns 20.000 din cele 50.000 de semnături necesare pentru declanşarea acesteia.

“Pentru greva generală am strâns, până ieri, 20.000 de semnături. Suntem în proces. De abia luni am început. Ne trebuie jumătate din numărul de membri. Înseamnă 50.000. Trebuie să le strângem până pe 7 mai, când este programată greva de avertisment. În principiu, nu vom avea dificultăţi. Vom strânge semnăturile. O parte dintre colegi, cei de departe, au plecat deja spre Bucureşti şi au oprit strângerea de semnături, dar, de mâine (joi. n.r) încolo vom reveni”, a precizat Pope.

Oficialul Sanitas a subliniat că în prezent sunt discuţii cu partea guvernamentală legate de salarizarea în sistemul sanitar şi că, potrivit unor surse, s-ar merge pe varianta de spor fix.

“Sunt semnale, pe surse în principiu.(…) Ştim că se încearcă variante. Pe surse înţeleg că s-ar merge pe sporul fix. Eu nu cred că este o soluţie neapărat, pentru că asta ar însemna să piardă cei care au dat deja sporurile maxime. Este o variantă care nu cred că mulţumeşte spitalele mari, spitalele din subordinea autorităţilor locale. Vom vedea. În momentul acesta n-avem nicio propunere concretă pe partea guvernamentală”, a mai spus Iulian Pope.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS