Confidenţialitate

Protecția Copilului, reacție în cazul femeii acuzate că și-a răpit copilul din Canada: ”Nu poate fi smuls din brațele mamei”

Copilul nu poate fi ”smuls” pur și simplu din brațele mamei, chiar dacă decizia autorităților din Canada este definitivă, susține șefa Direcției Generală pentru Protecția Copilului.

Gabriela Coman a explicat, la Europa FM, că minorul nu poate fi urcat în avion și trimis în Canada la tatăl său pentru că sunt niște proceduri de urmat.

Dacă minorul nu vrea să plece de la mama lui,  există o perioadă de cel puțin 3 luni în care este consiliat psihologic.

Abia apoi executorul judecătoresc încearcă din nou să-l convingă să meargă la celălalt părinte, susține Gabriela Coman.

”În momentul în care executorul judecătoresc ajunge acolo, iar copilul refuză să meargă cu el, atunci decizia instanței nu se poate pune în aplicare. Urmează ca un reprezentant al Direcției de Asistență Socială să sesizeze instanța competentă care se pronunțase și, pe o perioadă de 3 luni, să asigure o perioadă de consiliere, după care lucrurile se reiau, se încearcă din nou și, dacă nici atunci nu se poate, d-abia atunci mama copilului urmează săprimească o penalitate. Prevederile Codului de Procedură Civilă nu lasă să se înțeleagă că copilul poate fi smuls de lângă mamă și dus înapoi la tată”, a declarat, la Europa FM, Gabriela Coman.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, Protecția Copilului era obligată să anunțe Poliția, întrucât copilul nu este de găsit și, ca urmare, a fost dat în urmărire.

Conform legii, el figurează ca și un copil dispărut și atunci Protecția Copilului de la Sectorul 4 a anunțat Poliția, să vedem unde se află copilul, urmând să se ajungă cu executorul judecătoresc și să se urmeze această procedură. Adică, clar, copilul va fi întrebat”, a adăugat Gabriela Coman, directoarea Direcției Generale de Asistență Socială și pentru Protecția Copilului.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Copilul femeii acuzate de răpire a fost dat dispărut

Fiul femeii arestate pentru răpire în vederea extrădării în Canada este de negăsit, motiv pentru care polițiștii l-au declarat dispărut.

Executorul judecătoresc care trebuia să pună în aplicare sentința autorităților din Canada – prin care minorul ajunge în grija tatălui – a încercat să-l preia, dar nu l-a găsit acasă.

Între timp, femeia rămâne după gratii și așteaptă decizia instanței: judecătorii vor decide dacă Ana Maria Nedelcu va fi sau nu extrădată.

Femeia arestată preventiv sub acuzație de răpire a primit o citație prin care i se cerea să-și ducă fiul la Direcţia Generală de Protectie a Copilului.   Demersul vine după ce judecătorii canadieni eu decis ca minorul să fie în grija tatălui.

Niciun membru al familiei sale nu s-a prezentat însă, așa că un executor judecătoresc a mers la domiciliul mamei Anei Maria Nedelcu – cea care, de altfel, are grijă de minor.

Executorul nu a găsit însă pe nimeni acasă așa că s-a adresat polițiștilor – care l-au dat în urmărire pe minor.

Ana Maria Nedelcu a ajuns după gratii săptămâna trecută, după ce judecătorii Curții de Apel București au decis să o aresteze preventiv pentru 30 de zile sub acuzația de răpire de minori.

Ea mărturisea că a fugit cu minorul din Canada pentru că soțul său era violent.