Propuşi în funcţiile de adjuncţi ai procurorului general, Laura Oprean şi Bogdan Licu susţin interviul la CSM

Procurorii Laura Oprean şi Bogdan Licu, propuşi de ministrul Justiţiei pentru funcţiile de prim-adjunct şi adjunct al procurorului general al Parchetului instanţei supreme, susţin, joi, interviul la Consiliul Superior al Magistraturii.

Cei doi procurori urmează să fie intervievaţi, iar vineri să fie transmise la Ministerul Justiţiei avizele date de Secţia pentru procurori.

Laura Oprean şi Bogdan Licu au fost delegaţi în funcţiile de prim-adjunct şi, respectiv, adjunct al procurorului general începând din 17 mai, pentru şase luni, prin ordin al procurorului general Augustin Lazăr.

La sfârşitul lunii octombrie, delegările pe funcţii au fost prelungite cu încă şase luni, atât pentru Oprean, cât şi pentru Licu.

Potrivit Legii 303/2004, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia sunt numiţi de preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii care au o vechime minimă de 10 ani în funcţia de judecător sau procuror.

Numirea se face pe o perioada de trei ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.

Preşedintele poate refuza motivat numirea în funcţiile de conducere.

 

Activitatea Laurei Oprean

 Laura Oprean a fost, din iulie 2014, procuror-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

În mai 2013, şi-a încetat, la cerere, activitatea la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde era delegată în funcţia de procuror-şef adjunct.

Laura Oprean are o experienţă ca procuror de 17 ani.

În 2 aprilie 2009, Laura Oprean a fost delegată, la propunerea lui Daniel Morar, atunci şef al DNA, în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei. Anterior, ea a fost procuror-şef al Serviciului Teritorial Cluj al DNA.

 

Activitatea lui Bogdan Licu

Bogdan Licu a fost prim-adjunct al procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din 17 mai 2013 până în 16 mai 2016, de atunci fiind delegat în funcţia de adjunct al procurorului general.

În perioada 2 februarie – 28 aprilie 2016, Licu a fost procuror general interimar, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind deplasările în coloana oficială.

În perioada în care a asigurat interimatul la conducerea PICCJ, Licu a dispus redeschiderea dosarului Revoluţiei. Cauza fusese clasată, pe motiv că nu există probe, în 14 octombrie 2015, când la conducerea PICCJ a fost Tiberiu Niţu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS