Propunere istorică: Sevil Shhaideh, prima femeie propusă pentru șefia Guvernului

Premieră în istoria României. Sevil Shhaideh  este prima femeie propusă să preia șefia Guvernului. Cu acest nume a mers coaliția PSD-ALDE la Palatul Cotroceni.

Sevil Shhaideh, este fina lui Liviu Dragnea și a fostului președinte al Consilului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, iar din iulie 2015 aceasta a devenit membru al PSD.

În cabinetul Victor Ponta, Sevil Shhaideh a deținut funcția de ministru al Dezvoltării Regionale, după ce Liviu Dragnea și-a dat demisia din fruntea ministerului.

Înainte de a-l înlocui pe Liviu Dragnea la șefia ministerului, Sevil Shhaideh a fost secretar de stat. Din 2012 a fost numită secretar de stat.

Anterior, timp de aproape 20 de ani a fost director de servicii în Consiliul Judeţean Constanţa.

Cine este Sevil Shhaideh

Sevil Shhaideh are 53 de ani, a absolvit Academia de Științe Economice în 1987 și este expert în administrație publică.

În 1995 şi 2001, a obţinut specializările: expert în administraţie publică şi manager ONG la organizaţia internaţională USAID din Statele Unite ale Americii, iar în 2003 a primit titlul de auditor în urma unui curs susţinut la TUV Institution, potrivit CV-ului său publicat pe site-ul Ministerului Dezvoltării.

În perioada 1987-1991, Sevil Shhaideh a fost angajată ca analist programator la Trustul pentru Mecanizarea Agriculturii Constanţa, iar din 1991 şi până în 1993 a fost manager Sisteme Informatice la Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială a judeţului Constanţa.

Din 1993 şi până în 2007, Sevil Shhaideh a fost director Sisteme Informatice în Consiliul Judeţean Constanţa, iar între 2007 şi 2012 a condus Direcţia Generală de Proiecte din CJ Constanţa. Pprincipalele atribuţii au fost coordonarea şi managementul proiectelor cu finanţare europeană.

În 2012, după numirea lui Liviu Dragnea la conducerea Ministerului Dezvoltării, Sevil Shhaideh a fost numită secretar de stat la minister.

Declarația de avere

Conform ultimei sale declaraţii de avere, din mai 2015, Sevil Shhaideh are un apartament de 47 de metri pătraţi, cumpărat în 1994, şi mai multe conturi bancare, în sumă totală de aproximativ 500.000 de lei.

În declaraţia de avere este trecut şi un împrumut de 20.000 de euro acordat de soţul său, Akram Shhaideh, lui Bachir Chhide, şi rambursat în septembrie 2014.

La categoria ”datorii” este trecut un credit de 60.000 de lei, contractat în 2012 şi scadent în 2017.

Veniturile obţinute de Sevil Shhaideh în anul fiscal 2014 depăşesc 300.000 de lei, din care 56.364 de lei – salariul de la Ministerul Dezvoltării, iar 247.800 de lei – ca membru al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, la EximBank SA.

Soţul lui Sevil Shhaideh a obţinut un venit anual de 46.149 de lei ca angajat al Regiei Autonome Judeţene Drumuri şi Poduri Constanţa şi 826 lei în calitate de consilier în Ministerul Agriculturii.

Sevil Shhaideh s-a căsătorit în 2011, iar presa a scris că naşi de cununie au fost Liviu Dragnea şi şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu.

Liviu Dragnea a afirmat însă că Sevil Shhaideh nu îi este fină, deoarece în religia musulmană nu există termenul de naş şi că la căsătoria acesteia i-a fost „martor”.

Liviu Dragnea a mai spus că o cunoaşte pe Sevil Shhaideh de 15 ani.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS