Confidenţialitate

Propunere INSP pentru deschiderea școlilor din toamnă: 15 elevi în clasă, iar restul online

INSP a publicat o serie de recomandări pentru reluarea activităților din școli, din toamnă, în contextul epidemiei. La ore ar urma să participe maximum 15 elevi, iar ceilalți ar trebui să studieze online. Durata unei ore va fi de cel mult 30 de minute, conform ghidului.

Ghidul INSP a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, dar ulterior a fost retras.

Cât timp vor petrece copiii la școală?

„În clasă, predarea ar trebui organizată în clase de maximum 10-15 elevi, astfel încât să fie alocată o suprafață de minim 4 mp pentru fiecare elev şi 4 mp suplimentari pentru profesor. Este posibilă creşterea numarului de elevi în funcție de condițiile locale, dar trebuie îndeplinită condiția unui singur copil în bancă. Scaunele și banca trebuie dispuse astfel încât distanța între bănci să fie cât se poate de mare, de preferință lângă pereți, daca spatiul permite acest mod de aranjament, de exemplu prin pastrarea unui pupitru gol intre 2 pupitre ocupate”, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).

Numărul de ore petrecute de elevi la școala ar trebui să fie limitat.

„Recomandăm un maxim de 4 ore/zi, durata orei de maxim 30 min, durata pauzei de maxim 20 minute, pentru a se permite timpul necesar spalatului eficient al mainilor; Participarea alternativă a elevilor, prin rotatie, la orele de clasa on line a unei părți din elevi, ceilalți fiind prezenți fizic la școală ( de preferat în primă etapă întrucât asigură un timp de expunere mai redus pentru fiecare elev) ; Alternarea orelor de curs cu activitati in aer liber : în măsura în care este posibil una dintre ore/zi să se deruleze în spații deschise (curtea scolii)”, potrivit sursei citate.

Experimentele la orele de chimie/fizică/biologie, care necesită mişcare şi/sau interacțiune strânsă între elevi nu trebuie organizate. „Elevii nu se vor muta din clasa de bază in laboratoare. Experimentele pot fi prezentate pe inregistrări video”, potrivit sursei arătate anterior.

Nu vor fi permise organizarea de cluburi şcolare sau grupuri de hobby sau alte activități care presupun participarea simultana a unui număr mai mare de trei elevi.

Cum vor arăta orele de educație fizică?

De asemenea, ghidul cuprinde și recomandări pentru orele de educație fizică.

„Aceste ore/activități se vor desfășura la finalul cursurilor, pentru ca elevii să poată pleca direct acasă. La orele de educație fizică, sub atenta supraveghere şi îndrumare a cadrelor didactice, se pot desfăşura doar anumite jocuri sportive, exclusiv în aer liber, dar cu respectarea anumitor reguli: i. Fotbal se va juca la o singură poartă, numărul maxim de jucători este 5 (4 jucători de câmp şi un portar) şi doar portarul (care va purta obligatoriu mănuşi) poate atinge mingea cu mâna; repunerea mingei în joc de la marginea terenului se va face doar cu piciorul; Mingea va fi dezinfectată după fiecare meci jucat. ii. Baschet fiecare elev va avea mingea proprie şi va arunca la coș, pe rând, păstrând spații suficient de mari față de colegii lui. Dupa terminarea orei de educatie fizica, mingiile utilizate vor fi colectate intr-un sac special destinat, şi vor fi dezinfectate riguros utilizând substanțele dezinfectante avizate urmând a fi depozitate apoi în alt sac separat de cel în care au fost colectate (şi care urmează a fi şi el dezinfectat şi pregătit pentru utilizarea ulterioară). Pentru desfăşurarea orelor de educație fizică, elevii vor fi instruiți, ca pe tot parcursul activității să nu îşi atinga fața, gura, ochii, nasul cu mâinile neigienizate, pastrand un comportament civilizat. La finalul orelor de educatie fizica, toti elevii trebuie să se spele pe mâini cu apa și sapun timp de 20 secunde. Daca nu este posibila spalrea mainilor este necesar sî se sa efectueze igiena mainilor cu un antiseptic pe baza de alcool”, arată documentul citat.

Orele de intrare în școală vor fi decalate, astfel încât să fie evitate aglomerările.

„Ora de începere a cursurilor să fie diferită pe clase de studiu, pentru a evita aglomerația şcolarilor la triajul epidemiologic şi la intrarea în şcoală. (de ex, decalaj de 15-20 de minute) ; în consecință şi intrarea in pauze se va face la ore diferite pentru a evita aglomerarea la grupurilor sanitare”, potrivit INSP.

La nivelul fiecărei școli va fi desemnat un reprezentant care să coordoneze activitățile de prevenire a infecției COVID-19.

În urma apariției în spațiul publicat a acestui set de propuneri, Ministerul Sănătății (MS) a precizat că, „în prezent, Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu au aprobat un set de măsuri sau de recomandări care trebuie aplicate în unitățile de învățământ la reluarea activității, în contextul epidemiologic al COVID-19”.

„Pentru o perioadă a existat conturat în linii generale un document vechi de lucru, care nu mai este de actualitate în faza epidemiologică actuală. Ministerul Sănătății precizează că, în funcție de evoluția epidemiologică din lunile de vară, Institutul Național de Sănătate Publică poate elabora sau nu un set de măsuri care să fie aplicate în unitățile de învâțământ după reluarea activității educaționale”, conform MS.