Proiectul de autonomie a Tinutului Secuiesc – in curand in dezbatere publica

Proiectul de autonomie a Ţinutului Secuiesc va fi lansat, in aceasta luna, în dezbatere publică.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anuntat ca va fi o dezbatere ‘bine gândită şi foarte profundă’, atât cu societatea românească, cât şi cu cea maghiară.

Aflat in judeţul Covasna, Kelemen Hunor a precizat ca in prezent proiectul de autonomie este discutat cu Partidul Civic Maghiar. Liderul UDMR a dezvaluit ca textul a fost scris în limba română, iar acum a fost dat la tradus în cea maghiară.

Va urma si o discuţie în interiorul UDMR, după care proiectul va fi lansat în dezbatere publică, pe parcursul lunii august. Kelemen Hunor spune ca dezbaterea publică va dura, si se va face atât cu societatea românească în ansamblul ei, cât şi cu cea maghiară. Nu exista un termen pentru finalizarea acestei analize. Presedintele Uniunii nu vrea sa se creeze impresia că proiectul este uşor de acceptat, mai ales că este cunoscută percepţia societăţii româneşti cu privire la această iniţiativă.

El a mai spus că nu a discutat cu partenerii de guvernare despre acest subiect.

În iunie, preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, susţinea că proiectul statutului de autonomie a Ţinutului Secuiesc ar trebui să cuprindă cinci elemente importante, între care autonomia fiscală şi drepturile românilor din zonă.