Proiectul care modifica Legea adoptiei a fost finalizat

A fost finalizat proiectul care modifică Legea privind adopțiile. În cel mai scurt timp, Ministerul Muncii ar trebui să-l pună în dezbatere publică.

Reprezentanții Autorității pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie susțin că noua lege accelerează prin care un copil este declarat adoptabil. De asemenea, este simplificată procedura de evaluare a familiilor care vor să adopte.

Sunt modificate și unele termene. De exemplu, a fost extinsă la doi ani perioada de valabilitate a atestatului pentru părinţii adoptatori. Aceștia s-au plâns în repetate rânduri că perioada de un an, stabilită în prezent, este prea scurtă şi, de cele mai multe ori, în acest interval, nici măcar nu li se prezintă un copil.

O altă modificare vizează demersurile de potrivire dintre un copil şi familia care doreşte să adopte. Un copil ar trebui să aibă șansa de a cunoaște cât mai multe familii care s-ar potrivi nevoilor lui.

În prezent, sunt 4.000 de copii care așteaptă să-și găsească o familie și aproximativ 1.700 de părinți care doresc să adopte.

Anul trecut, peste 820 de copii au fost adoptaţi, cei mai mulți în București. Alţi 13 copii au fost adoptaţi de familii din Canada, Italia, SUA, Germania şi Spania.