Proiectul bugetului de stat pe 2019 – prezentat „marţi seară sau cel mai târziu miercuri dimineaţă”

Proiectul bugetului de stat pe anul acesta ar urma să fie prezentat de Ministerul Finanţelor marţi seară sau cel mai târziu miercuri dimineaţă – a anunţat luni seară, consilierul premierului, Darius Vâlcov.

El a mai spus la un post de televiziune că la începutul săptămânii viitoare, documentul va intra pentru dezbatere în Parlament şi că la elaborarea proiectului s-a luat în calcul un curs de schimb mai mic de 4 lei şi 70 de bani pentru 1 euro.

Din echipa care a avizat proiectul de buget au făcut parte Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Darius Vâlcov, miniştrii Niculae Bădălău şi Eugen Teodorovici şi secretarul general al ALDE, Daniel Chiţoiu.

Darius Vâlcov, consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, a declarat că, în realizarea bugetului „s-a urmărit foarte atent Programul de Guvernare, dar şi nevoile oamenilor. Veţi vedea surprize extrem de plăcute”.

Proiectul bugetului va fi adoptat de Guvern spre finalul acestei săptămâni, după care va intra în dezbaterea parlamentarilor la început de februarie, pentru a fi legiferat. Nu este pentru prima dată când bugetul e în întârziere.

În cinci din ultimii zece ani, bugetele au fost legiferate în ianuarie sau în februarie.

Primarii de municipii critică faptul că nu au fost consultaţi la elaborarea bugetului.

Ei se tem că nu vor avea fonduri suficiente.

Asociaţia Municipiilor din România susţine că potrivit unor surse neoficiale, bugetele locale ar primi doar 45-50 % din impozitul pe venit, faţă de 60 %, cât au solicitat autorităţile.

Marţi este programată la Bucureşti o şedinţă a conducerii Asociaţiei Municipiilor, la care au fost invitaţi să participe premierul Viorica Dăncilă şi ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS