Confidenţialitate

Proiect unic în Europa: la anul va fi deschisă o plajă pentru persoanele cu dizabilități

Proiect unic în Europa: românii cu dizabilități vor avea o plajă doar a lor, care va include, între altele, rampe de acces, o grădină senzorială de relaxare și scaune mobile plutitoare. Sectorul de plajă, aflat în zona Faleză Nord din Constanța, va fi deschis începând cu sezonul estival 2018.

Pentru persoanele care nu pot merge, inițiatorii proiectului vor instala, pe plajă, o rampă de acces dintr-un material special, care le va permite deplasarea cu ușurință. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor avea la dispoziție și de câteva cărucioare mobile plutitoare, pentru a se bucură de apa mării.

Copiii care au dificultăți la nivel senzorial vor beneficia de două zone speciale: de stimulare auditivă (cu instrumente muzicale adaptate pentru exterior) și de stimulare vizuală și tactilă, care îi vor ajuta să experimenteze lumea înconjurătoare prin cele trei simțuri.

În parcul terapeutic vor fi și o scenă pentru evenimente, un atelier de olărit și un cort de prim ajutor.

Accesul copiilor cu nevoi speciale, persoanelor cu dizabilități și familiilor acestora la toate aceste facilități va fi gratuit.

Constanța va fi primul oraș din Europa care va avea o plajă special concepută pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul este inițiat de psihologul Adrian Gemănaru, specializat în terapii de recuperare a copiilor cu autism, dar și cu alte dizabilităti.