Confidenţialitate

Proiect: Taxe suplimentare pentru băuturile cu un conţinut ridicat de zahăr

Proiectul va fi depus la Senat săptămâna viitoare, scopul este descurajarea consumului de sucuri după scumpirea acestora şi reducerea incidenţei bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat şi a altor boli grave.

 

Iniţiatorul proiectului, senatorul USR Adrian Wiener, spune că măsuri similare au fost luate de mai multe ţări, iar România ar avea cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa.

„În România, avem cel mai mare consum de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar incidenţa diabetului zaharat este cea mai mare din UE”, a declarat parlamentarul.

Soluţia propusă pentru descurajarea consumului de sucuri este introducerea unei taxe la producători.

„Pentru limitarea consumului de zahăr, soluţia cea mai eficientă este introducerea unei taxări la nivel de producător, care pe de o parte să-i stimuleze pe aceştia să modifice reţeta, în sensul reducerii cantităţii de zahăr, iar pe de altă parte să determine consumatorii să scadă consumul băuturilor nesănătoase (…) Sumele colectate la bugetul de stat prin implementarea acestei măsuri vor fi direcţionate către programele de sănătate pentru urgenţe, AVC şi boli cardiace.”, a mai declarat iniţiatorul.

Într-un singur pahar de bătură nealcoolică îndulcită cu zaharuri există în medie de 40 de grame de zahăr – echivalentul a 10 linguriţe de zahăr cristalin, iar „cele mai uzuale băuturi de acest gen conţin aproximativ 110 grame de zahăr pe litru”.