Confidenţialitate

Proiect: Taxă de 1 leu pentru fiecare litru de băuturi la care producătorii adaugă echivalentul a 20 de cuburi de zahăr sau mai mult

Un proiect de lege recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, care va fi discutat în Parlament, impune o taxă de 1 leu pentru fiecare litru de băuturi la care producătorii adaugă echivalentul a 20 de cuburi de zahăr sau mai mult.

Banii ar urma să ajungă la programele naționale de sănătate pentru diabet, infarct și alte boli legate de excesul de zahăr.

În România, consumul de zahăr a ajuns la cote alarmante. Avem 1,7 milioane de diabetici şi alte 3 milioane de români sunt în pericol să se îmbolnăvească.

Într-un pahar cu suc acidulat, colorat, sunt în medie 13 de cuburi de zahăr

Românii consumă în prezent cea mai mare cantitate de zahăr din Uniunea Europeană.

Potrivit proiectului de lege, producătorii nu ar plăti accize pentru sucurile care au sub 5 grame de zahăr la suta de mililitri. Aici intră cele cu îndulcitori sintetici, dar şi ceaiurile reci.

Pentru cele care conţin între 5 şi 8 grame de zahăr, taxa propusă e de 70 de bani la litru. Sunt cele făcute din piureuri de fructe. În fine, acciza ar fi 1 leu pe litru, la sucurile acidulate sau plate, care au peste 8 grame de zahăr la sută de mililitri.

Legi care taxează zahărul din băuturi sunt deja în vigoare în Franţa, Iranda, Ungaria şi Portugalia.