Proiect: Stagii profesionale pentru tineri, indiferent de vârstă și indiferent dacă au terminat sau nu studiile

Pentru a dobândi experiență pe piața muncii, tinerii cu vârste între 16 și 35 ani vor putea urma stagii de pregătire profesională, indiferent dacă au terminat sau nu liceul sau facultatea.  Ei vor încheia un contract cu o anumită firmă care se va ocupa de instruirea lor. Firma respectivă va fi scutită de unele dări către stat. Proiectul a fost dezbătut astăzi de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Reprezentanții Guvernului au anunțat că nu susțin acest proiect, deoarece prevederile lui se suprapun cu măsuri deja adoptate pentru tineri, cum ar fi legea uceniciei, cea voluntariatului sau cea a stagiilor de practică efectuate de studenți.  Senatorul PNL, Dorin Mircea Dobra a explicat care sunt diferențele.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe baza acestui contract încheiat cu firma unde își face stagiul de pregătire profesională, tinerii vor fi remunerați. Firmele vor primi de la stat cel puțin un salariu minim brut pe țară pentru fiecare tânăr și vor fi scutite de plata contribuțiilor la bugetul asigurărilor pentru șomaj.  Stagiul de pregătire profesională va avea o durată cuprinsă între 3 și 12 luni.

Senatoarea PNL, Mariana Câmpeanu a atras atenția că în prezent, tinerii care vin la practică în instituțiile de stat nu sunt tratați cu seriozitate, iar acest lucru ar trebui să se schimbe.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Senatoarea PSD, Ecaterina Andronescu a propus o lege care să cuprindă toate măsurile adoptate până acum pentru a-i sprijini pe tineri să se încadreze pe piața muncii:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul va fi votat luni de Senat, după care va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, care este decizională.