Confidenţialitate

Proiect RAR: Mașinile mai vechi de 12 ani vor efectua ITP în fiecare an, nu la 2 ani ca în prezent

Începând de anul viitor, șoferii care au mașini mai vechi de 12 ani ar putea să fie obligați să efectueze Inspecția Tehnică Periodică în fiecare an, și nu la 2 ani cum se întâmplă acum.

Iată ce propune Registrul Auto Român.

Un proiect în acest sens a fost elaborat după realizarea mai multor studii și va fi înaintat Guvernului – ne-a declarat Claudiu Mija – inginer în cadrul RAR.

Registrul Auto Român intenţionează să propună, ca o măsură de majorare a siguranţei rutiere, în actualul context al evoluţiei parcului auto naţional, creşterea frecvenţei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cât este în prezent la un an. Instituția noastră a fost și este foarte atentă la evoluția parcului auto activ din țara noastră, din ultimii: vârsta medie se situează pe un trend crescător încă din anul 2009 – când era de 8,63 ani ajungând anul trecut la valoare de 12,06 ani”, a spus, la Europa FM, ing. Claudiu Miju.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cel mai probabil, proiectul va fi trimis Ministerului Transporturilor, care va propune cA această nouă lege să se aplice de la 1 ianuarie 2018.

Urmează, evident, să fie o propunere legislativă care va intra pe circuitul normal de avizare-aprobare și așa mai departe. Va fi depus un proiect de modificare a Ordonanței 81 din 2000 – care se referă la certificarea stării tehnice a vehiculelor”, a adăugat Claudiu Miju.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Odată intrată în vigoare modificarea, ITP-urile vechi rămân în vigoare până la data înscrisă pe document.  

Abia la următoarea vizită, Inspecția Tehnică Periodică se va încheia pe un an sau doi – în funcție de vechimea mașinii.