Proiect: primarii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare

Un proiect care prevede că primarii vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare a fost depus la Parlament de reprezentanți ai PSD și ai ALDE.

Proiectul prevede că primarii care au realizat stagiul complet de cotizare la pensie vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu câte un an pentru fiecare mandat de primar.

Cu alte cuvinte, cine a fost ales de 3 ori primar, de exemplu, se va pensiona la 62 în loc de 65 de ani.

Există însă o mențiune: indiferent de numărul mandatelor, primarii nu vor putea ieși la pensie mai devreme de împlinirea vârstei de 60 de ani.

Inițiatorii proiectului (deputaţii PSD Ioan Munteanu, Ioan Stan, Gavril Mârza, Ion Melinte, deputatul ALDE Sorin Teju şi senatorul PSD Liviu Bumbu) spun că primarii ar merita aceste facilități, deoarece lucrează în condiții de stres și au mare răspundere.

Proiectul va fi analizat mai întâi de Senat și va primi votul final, în Camera Deputaților.

La sfârșitul lunii iunie, la Parlament a fost depus un proiect care prevede pensii speciale pentru aleșii locali: primari, viceprimari și președinți de consilii județene.

Pensia specială se acordă în limita a trei mandate şi se calculează înmulţind numărul lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată. Această pensie se indexează odată cu indemnizaţia şi se cumulează cu pensia din sistemul public şi cu orice alte venituri.

Articole Similare