Confidenţialitate

Proiect pilot în zona Carpaților Meridionali: 5 urși vor fi monitorizați prin GPS | AUDIO

5 urși care coboară frecvent în preajama unor localități vor fi monitorizați prin GPS. E vorba de un proiect pilot în zona Carpaților Meridionali.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul este făcut de Fundaţia Conservation Carpathia. Aceasta vrea să prindă 5 urși, să le monteze colare GPS și apoi să-i elibereze. Zona de acțiune va fi în preajma unor comune din județul Argeș.

Astfel ei vor fi monitorizați printr-un soft, iar în momentul în care se vor apropia de o localitate vor fi alertate echipe de intervenție.

Proiectul urmărește să studieze comportamentul urşilor care se apropie de sate în căutare de hrană şi să identifice exact ce îi atrage pe urși în aceste zone – gunoaie, fructe neculese în livezi, animale domestice.

Fundația vrea să testeze și cât de eficiente sunt gardurile electrice, alarmele cu sunet sau lumini sau câinii la alungarea urșilor.

Studiul va fi făcut timp de doi ani, iar concluziile vor fi trimise autorităţilor de mediu și autorităţilor locale. Finanțarea este în principal privată, transmite ONG-ul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Prima cursă CFR intercity pe ruta Suceava-București a ajuns cu o întârziere de două ore, după ce s-a stricat locomotiva