Confidenţialitate

Persoanele condamnate la închisoare nu vor mai putea candida la funcția de președinte al României

Persoanele condamnate la închisoare nu vor mai putea candida la funcția de președinte al țării, au decis deputații, miercuri. Cu 223 de voturi pentru, 1 contra și 6 abțineri, legea a mers mai departe spre promulgare la președintele țării.

Legea care le interzice condamnaților la închisoare cu executare să candideze la funcția de președinte a fost adoptată după ce a primit raport de admitere, cu o largă majoritate, din partea comisiei juridice a Camerei deputaților.

Potrivit noii legi, nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia post condamnatorie sau dezincriminarea.

Inițiativa a fost depusă în Parlament de senatoarea PNL Alina Gorghiu în 2017 și îl viza pe președintele PSD de la acea vreme, Liviu Dragnea.

Senatul, dominat de PSD-ul condus de Dragnea, a respins proiectul în același an, 2017, dar acum documentul a fost repus în discuție de Camera Deputaților, care este forul decizional.

O inițiativă similară, care interzice candidatura la alegerile parlamentare a persoanelor candamnate la închisoare cu executare, așteaptă și ea votul final din partea Camerei.