Confidenţialitate

Proiect: Gravidele să primească îmbrăcăminte și produse de îngrijire dacă se prezintă la consultațiile prenatale

Proiectul are ca scop încurajarea femeilor însărcinate să se prezinte la medic la verificările prenatale.

Parlamentarul propune acordarea unui „sprijin social”: gravidele să primească îmbrăcăminte şi produse de îngrijire când se prezintă la consultații.

Proiectul legislastiv a fost depus de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru la Parlament dar are 44 de co-iniţiatori.

„Prezenta legislaţie are ca obiect de reglementare stimularea prezentării gravidelor la consultaţiile prenatale prin condiţionarea acordării gratuite, pentru fiecare nou-născut viu, a unui sprijin material care constă în produse de îmbrăcăminte şi îngrijire la nivelul indicatorului social de referinţă.” Expunere de motive

Inițiatorii au fost inspirați de soluțiile aplicate în Finlanda de zeci de ani, țară în care se acordă aceste ajutoare încă din 1938 pentru femeile cu venituri reduse și care au fost generalizate pentru toate gravidele din 1945.

În expunerea de motive se arată faptul că acordarea de stimulete este necesară având în vedere situația gravă în care s-a ajuns: în România, două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic înainte de naștere:

„Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind monitorizarea sarcinii reflectată de indicatori precum mortalitatea maternă, avorturi spontane, prematuritate, malformaţii congenitale şi mortalitatea infantilă. Mai precis, doar o gravidă se prezintă la consultaţiile prenatale în perioada sarcinii. Două din trei gravide nu se prezintă niciodată la medic, deşi sunt specialişti ce recomandă minim opt controale ginecologice.”

Fondurile pentru acordarea ajutoarelor vor proveni de la Bugetul statului, arată inițiatorii.