Confidenţialitate

PROIECT: Evazioniştii scapă de urmărirea penală dacă achită prejudiciul

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat un raport favorabil, cu 13 voturi pentru (PSD, ALDE, UDMR), 3 împotrivă (USR) şi 3 abţineri (PNL) pe proiectul de lege al deputatului PSD Cătălin Rădulescu.

Proiectul prevede că persoanele care comit evaziune fiscală şi nu sunt recidiviste pot scăpa de urmărirea penală dacă plătesc prejudiciul la timp.

Concret, persoanele acuzate de evaziune fiscală ar putea scapa de urmărirea penală dacă achită prejudiciul integral, la care se adaugă 20% din suma datorată, prevedere de care se poate beneficia o singură dată.

Iniţiativa modifică Art. 10 din Legea nr. 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care în prezent prevede că ”(1) În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul acoperă integral pretenţiile părţii civile, limitele prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. (2) Dispoziţiile prevăzute la alin. (1) nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârşit o infracţiune prevăzută de prezenta lege într-un interval de 5 ani de la comiterea faptei pentru care a beneficiat de prevederile alin. (1)”.