Confidenţialitate

Proiect de lege pentru calitatea mierii de albine

Mai mulţi parlamentari ai actualei coaliții de guvernământ au depus la Senat o propunere legislativă care prevede amenzi semnificative pentru cei care comercializează miere de albine contrafăcută şi nu o etichetează corespunzător.

News.ro scrie că iniţiatorii își motivează demersul prin faptul că piața România “este invadată” de importuri, uneori de calitate îndoielnică.

Apicultorii şi comercianţii ar urma să fie obligaţi să afişeze ţara de origine sau locul de provenienţă a mierii şi a produselor apicole.

De asemenea, se prevede că dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea “produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie de 100% ca materie primă miere şi produse apicole, conform unei directive europene.

Nu în ultimul rând, dreptul de a înscrie pe eticheta produsului finit menţiunea ”produs românesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc în proporţie ”produs natural” de 100% miere ca materie primă provenită din exploataţii apicole din România.

Amenzile prevăzute pentru cei care nu respectă aceste cerinţe sunt între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Forul decizional va fi Camera Deputaţilor.