Proiect: Concertele şi festivalurile cu peste 1.000 de persoane vor fi interzise toată vara | AUDIO

Un proiect de lege privind desfăşurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul epidemiei de COVID-19 interzice organizarea concertelor şi festivalurilor cu peste 1.000 de participanţi în România. Proiectul este în dezbatere pe site-ul Ministerului Culturii.

Ministerul Culturii răspunde astfel problemelor semnalate de organizatorii de evenimente artistice sau culturale din România, care erau blocaţi în lipsa unei decizii luate de autorităţile administraţiei publice. Organizatorii au arătat că situaţia de incertitudine le generează pierderi financiare masive.

Proiectul de lege îşi propune să ofere un cadru de „predictibilitate cu privire la organizarea acestor evenimente de interes atât pentru furnizorii de servicii, cât şi pentru participanţi”, stabilind limita numărului de participanţi dincolo de care organizarea unui eveniment este interzisă peste vară.

„Până la data 31 august 2020, este interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor şi manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenţi peste 1000 de participanţi simultan, atât în spaţii închise, cât şi în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului”, se arată în proiectul de lege supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Culturii.

Peste 50.000 de oameni participă în fiecare an la Festivalul Neversea de pe litoralul românesc și alți peste 90.000, la Untold, organizat la Cluj. Anul acesta, organizarea lor va fi imposibilă dacă nu vor fi permise decât cel mult o mie de persoane la un eveniment –  a spus la Europa FM, Edi Chereji, director de marketing și comunicare al Festivalului Untold.

„Dacă se vor menține aceste restricții, ca număr de participanți până la o mie de persoane, organizarea celor două festivaluri va fi imposibilă. Dincolo de numărul limitat de persoane, dacă se va păstra măsura distanțării sociale, dacă se va păstra numărul limitat de persoane dintr-un grup, va fi imposibil să redăm atmosfera de festival. Experiența festivalului înseamnă bucuria de a fi în mulțime, de a fi zeci de mii de oameni în fața scenelor.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cei care și-au achiziționat deja bilete și abonamente pentru aceste festivaluri nu își vor pierde banii. Problema celor care au plătit deja pentru cazare și transport la festival, încă n-a fost rezolvată, mai spune Edi Chereji.

„Am luat decizia de a le permite oamenilor să-și transforme bilete în unele care le permit accesul la una dintre următoarele 3 ediții, fie că vorbim de Untold sau Neversea”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Organizatorii marilor festivaluri spun că vor respecta deciziile autorităților, indiferent care vor fi acestea. Le așteaptă însă cât mai repede, pentru a ști cum să se organizeze.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS