Confidenţialitate

Proiect: Autoritățile de la Chișinău vor înființa Registrul oligarhilor. Ce interdicții vor avea oligarhii

Toți cei aflați în acest Registrul Oligarhilor nu vor mai avea voie să finanțeze partidele și campaniile electorale și nu vor putea participa la privatizări ale bunurilor publice sau să încheie contracte cu statul.

Parlamentul va decide prin vot statutul de oligarh, prevede un proiect al Ministerului Justiției din Republica Moldova.

Pentru ca o persoană să fie recunoscută drept oligarh e nevoie de votul a trei cincimi dintre deputați, prevede un proiect al Ministerului Justiției de la Chișinău, lansat în dezbatere publică și prezentat de site-ul jurnal.md.

Documentul stabilește că pentru a fi inițiată această procedură în Parlament, o persoană trebuie să îndeplinească un criteriu obligatoriu și două din cele 5 criterii complementare.

Dintre criterii obligatorii: să fie cetățean al Republicii Moldova, implicat în viața politică în ultimii 5 ani sau să fi exercitat, în ultimii 5 ani, influențe sau presiuni asupra unor autorități ale statului.

Printre criteriile complementare, se află exercitarea influenței asupra mass-media, condamnări pentru corupție sau măsuri restrictive internaționale precum și deținerea de active ce depășesc 50 de mii de salarii medii lunare pe economie.

Odată declarată oligarh de către Parlament, persoana respectivă va intra într-un registru special și nu va mai putea finanța partidele și campaniile electorale, nu va putea organiza manifestații cu revendicări politice, nu va avea voie să încheie parteneriate public-private și nici să participe la privatizări ale bunurilor statului.

De asemenea, , în cadrul guvernului de la Chișinău, se va înființa Comitetul de Deoligarhizare care va verifica sesizările privind persoanele cu o influență economică și politică semnificativă în Republica Moldova.  Din acest comitet, fac parte, între alții, premierul, mai mulți miniștri, Procurorul General și șeful Serviciilor de Securitate.