Confidenţialitate

Proiect: Agresorul care se împacă cu victima nu mai scapă de răspunderea penală, la a doua abatere

Parlamentarii vor încerca, în sesiunea din toamnă, să înăsprească legislația privind violența domestică.

La Parlament, au fost depuse mai multe proiecte pe această temă.

Unul dintre ele prevede că femeile agresate vor putea obține pe loc ordinul de protecție.

Iar agresorul care se împacă cu victima va scăpa de răspunderea penală doar dacă se află la prima abatere, nu indiferent de numărul abaterilor ca în prezent, a spus, la Europa FM, inițiatoarea acestui proiect, deputata UDMR Csep Eva Andrea.

“Emiterea ordinului de protecție figurează și acum în legislație, acesta se eliberează în maximum 72 de ore. Se constată că, din moment ce agresorul află că s-a făcut o cerere de protecție poate deveni mult mai agresiv și foarte multe femei ajung să fie reagresate sau chiar să aibă un sfârșit dureros. De aceea, vrem introducerea ordinului de protecție de urgență, care se poate emite pe loc. Noi am introdus ca la a doua abatere de genul acesta, în ciuda faptului că părțile se împacă, procedura penală, deci acțiunea penală să continue și agresorul să fie pedepsit”, a spus Csep Eva Andrea.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputata UDMR, Csep Eva Andrea mai propune inițierea unui program național pentru construirea unor centre pentru victimele violenței domestice.

”Legislația actuală permite autorităților publice locale, autorităților județene să înființeze aceste tipuri de centre, dar, din lipsă de fonduri, acestea nu ajung să construiască astfel de case. În prezent, știm foarte bine că, în România, nu este acoperit fiecare județ. Existența acestor centre este secretă, dar avem foarte multe ONG-uri care se ocupă și ajută foarte mult victimele. Cred că ar fi foarte bine să introducem un origram de interes național care ar viza, în special, construirea acestor centre”, a menționat deputata UDMR

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Astfel de proiecte nu ajută pe deplin la combaterea violenței în familie, dacă nu se schimbă și mentalitatea oamenilor, mai spune deputata UDMR.

”Din moment ce nu avem specialiști, din moment ce nu tratăm această problemă ca primordială pentru români. Pentru că nu e o problemă doar a femeilor, este o problemă și a bărbaților. Vorbim despre viitorul copiilor noștri, pentru că ei, dacă sunt crescuți fără agresiune, fără violență, atunci o să își urmeze drumul în acest fel”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit deputatei UDMR, în România 200 de femei mor anual din cauza violenței în familie.

Statisticile arată că numărul victimelor ajunge la 500.000 de persoane într-un an, dar numai o parte dintre acestea depun plângere de la poliție.