Confidenţialitate

Programul lui Emmanuel Macron în România. Cât de importantă este vizita președintelui Franței pentru întreaga regiune | AUDIO

Președintele Franței este așteptat în România. Emmanuel Macron sosește marți seară și va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă, iar miercuri se va vedea cu președintele Klaus Iohannis. 

Președintele Franței va ateriza marți la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu din județul Constanța. La ora 19.00, Emmanuel Macron va fi întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă.

Liderul de la Paris se va întâlni cu soldații francezi prezenți în țara noastră.

Miercuri, preşedintele Klaus Iohannis îl va primi pe omologul său francez la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, informează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi şefi de stat se vor întâlni cu militarii români, francezi şi din celelalte ţări aliate care se află pe teritoriul României în contextul agresiunii ruse din Ucraina.

Klaus Iohannis și Emmanuel Macron vor discuta despre modalităţile de a consolida pe mai departe Parteneriatul Strategic româno-francez.

Aderarea României la spaţiul Schengen şi implicarea sa activă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene va fi, totodată, abordată în cadrul discuţiilor, menţionează Administraţia Prezidenţială.

Un subiect pe agenda întâlnirii va viza evoluţia situaţiei de securitate din regiune şi efectele multiple ale războiului din Ucraina.

Venirea președintelui Franței în România poate semnifica o revigorare a parteneriatului româno-francez atât în privința securității, dar poate și pe linie economică, spune la Europa FM directoarea biroului din București al German Marshall Fund, Alina Inayeh:

„Transmite un mesaj important nu numai pentru România ci și pentru regiune pentru că una din primele vizite pe care le face după finalizarea alegerilor parlamentare din Franța este în regiune și România se știe că joacă, cel puțin din punct de vedere al securității, un rol foarte important în regiunea Mării Negre. Sunt convinsă că face parte din noua strategie de implicare a Franței pe planul estic.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Vizita președintelui Macron la Kiev încă nu este confirmată de Palatul Elysee, dar dacă se va întâmpla va fi foarte interesantă. Explică de ce Alina Inayeh:

„În ultimul timp cel puțin, au apărut diverse dialoguri neplăcute între cei doi președinți. Cu președintele Macron care insistă în continuare ca președintelui Putin să i se acorde șansa de a-și menține reputația și de a nu fi pus în colț și președintele Zelenski criticând din ce în ce mai vehement această atitudine a președintelui Macron. Dincolo de această diferență de abordare semnifică spirjinul Franței pentru cauza Ucrainei și pentru ajungerea la măcar un armistițiu dacă nu chiar la o pace.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos / George Călin