Program de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, FILM + caută noi proiecte

FILM +, program alternativ de susţinere a producţiilor cinematografice independente cu buget redus, a lansat cel de-al cincilea apel de proiecte pentru tineri cineaşti din România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Laboratorul de lucru este dedicat tinerilor realizatori de film care au un proiect de scurtmetraj sau lungmetraj în derulare şi au nevoie de consultanţă şi spijin, indiferent de stadiul în care se află proiectul.

Cei intersați îşi pot înscrie proiectele, până la 15 iulie, prin completarea formularelor online de pe site-ul FILM +, indiferent de genul acestora (ficţiune, animaţie, documentar, experimental) şi de stadiul în care se află la momentul aplicaţiei (dezvoltare de scenariu, producţie, post-producţie).

Programul pune la dispoziţia aplicanţilor resurse fizice, precum şi expertiza îndrumătorilor şi a partenerilor pentru susţinerea proiectelor selectate.

Programul FILM+ a fost iniţiat în 2016 de o echipă de tineri cineaşti, formată din directorul de imagine Ana Drăghici, Alex Trăilă, consultant în cinematografie şi audiovizual, regizorul Paul Negoescu şi producătoarea Anamaria Antoci, cu scopul de a reuni resurse şi expertiză în cadrul unei platforme de colaborare ce vine în sprijinul realizatorilor de film.

„FILM + vine în întâmpinarea tuturor celor care nu au mers pe calea bătătorită. Le oferă know-how, resurse diverse, chiar şi sprijin financiar, plus o reţea bogată de contacte la nivel european. Ni se foarte important ca ei să înveţe, mai ales la începutul carierei, cum să-şi folosească resursele disponibile în sprijinul filmului şi să nu rămână blocaţi fără opţiuni”, a transmis într-un comunicat Alex Trăilă.

Până acum, programul a susţinut dezvoltarea a peste 50 de proiecte şi a oferit tinerilor realizatori de film ocazia de a participa, în cadrul secţiunii FILM + Pop-Up, la workshop-uri şi masterclass-uri susţinute de cineaşti consacraţi precum Corneliu Porumboiu, Radu Jude, Ralitza Petrova, Andrei Ujică şi Ada Solomon.

Cea de-a patra ediţie, lansată în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2019, a inclus 16 proiecte selectate din cele 73 înscrise: 7 lungmetraje, 5 producţii de scurtmetraj şi 4 documentare. Cei 21 de realizatori din România, Bulgaria, Moldova şi Serbia ai celor 16 proiecte selectate s-au reunit în perioada 28 octombrie – 2 noiembrie 2019, la Bucureşti, într-o rezidenţă în cadrul căreia au avut loc masterclass-uri, sesiuni de îndrumare individuală, laboratoare, urmate de stabilirea calendarului de lucru pentru fiecare proiect în parte, croit pe necesităţile acestora. Programul anului 2020 a inclus şi sesiuni de lucru la Chişinău, Belgrad şi Sofia (aceasta din urmă s-a desfăşurat online).

Conceput ca un laborator de lucru, sprijin şi promovare dedicat proiectelor de film, animaţie şi video art independente, FILM+ este singurul proiect românesc şi din regiune destinat formării profesionale care are un caracter practic, axat pe dezvoltarea, realizarea şi promovarea producţiilor audiovizuale de microbuget, realizate de tineri artişti proaspăt absolvenţi sau autodidacţi din România, Serbia, Bulgaria şi Republica Moldova, folosind experienţa acumulată de profesioniştii români din cinematografie.

Programul este iniţiat de Asociaţia Graphis 122 şi implementat alături parteneri şi specialişti implicaţi în programul de mentorat.

Cea de-a cincea ediţie este cofinanţată de programul Europa Creativă – MEDIA al Comisiei Europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS