Confidenţialitate

Profesorul Răzvan Cherecheș: Din aprilie, mai, categoric vom reveni la normal. Nu vă infectați inteționat cu Omicron | AUDIO

Va fi ultima primăvară cu restricții COVID în România, la cât de răspândite sunt infecțiile cu Omicron, spune la Europa FM profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș.

El se așteaptă ca situația să fie gestionabilă și la toamnă, dacă nu apare o nouă tulpină semnificativ diferită. Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheș, în emisiunea Deșteptarea la Europa FM:

„Suficient de multe persoane vor fi expuse și infectate, plus persoanele vaccinate, ca din luna aprilie, mai, categoric vom reveni la normal, exact la fel ca anul trecut pentru că vremea caldă, dar chiar și din toamna viitoare, presupunând că nu apare o tulpină nouă, care să fie fundamental diferită, mă îndoiesc că vom mai avea restricții la nivel de societate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nu încercați să vă infectați intenționat cu varianta Omicron de coronavirus în speranța că veți avea simptome ușoare de boală și astfel dobândiți imunitate.

Răzvan Cherecheș avertizează că nu avem de unde ști cum reacționează fiecare organism în parte:

„Știm că e o variantă mai ușoară în principal la persoanele vaccinate. Nu ai cum să anticipezi dacă nu faci parte din acel mic procent de persoane sănătoase, sportive, fără alte probleme și care au o problemă la sistemul imunitar. Am avut nenumărate exemple din lume, oameni care au fost tineri, sănătoși și care au murit sau, cealaltă variantă, e improbabil să anticipezi dacă vei dezvolta un sindrom Covid lung. Multe persoane tinere care au făcut Covid, cu simptome foarte ușoare și care după luni de zile continuă să aibe simptome și din nefericire, încă, la sindromul Covid lung nu avem un tratament clar, nu știm o cauzalitate clară, încă nu știm în cât timp va dispărea, dacă va dispărea, și atunci nu are sens să te expui unui asemenea risc.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

De altfel, sunt şanse destul de mari ca din a doua jumătate a lunii februarie să asistăm la o scădere constantă a numărului de cazuri de COVID, iar valul 5 să se încheie în această primăvară, arată și un studiu realizat de MedLife.

Cercetarea apreciază și că sunt şanse ca România să fi atins imunitatea de turmă, dat fiind numărul mare de îmbolnăviri cu Delta şi Omicron din ultima perioadă. Compania MedLife monitorizeaza de zece săptămâni evoluția tulpinii Omicron în România. Procesul continua pentru a urmări evoluția pandemiei.

Sursa Foto: Facebook / Răzvan Cherecheș

Citește și: Topul localităților din România în funcție de acoperirea vaccinală