Confidenţialitate

Profesorul Răzvan Cherecheş, despre serul AstraZeneca: E o isterie de presă, în cea mai mare parte | AUDIO

Reacţia mai multor state europene de a suspenda vaccinarea anti-COVID cu AstraZeneca vine din precauţie, pentru că nu vor să-şi asume niciun risc, spune profesorul de sănătate publică de la Universitatea Babeş Bolyai, Răzvan Cherecheş.

El a atras atenţia, în emisiunea Deşteptarea, că nu a fost dovedită vreo legătură între imunizare şi efecte secundare grave, cum ar fi cheaguri de sânge:

„Nu avem în momentul de față, nici pentru faza de suspiciuni nu sunt suficiente date. E o isterie de presă, în cea mai mare parte. Poziția infecționiștilor, a epidemiologilor tinde să fie una unanimă, nu avem în momentul acesta date care să ne facă să credem că există vreo relație de cauzalitate între vaccin și orice episod trombotic. Faptul că există o succesiune a celor două nu înseamnă că există o relație de cauzalitate.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Răzvan Cherecheş mai spune că  lucrurile privind acest vaccin ar trebui să fie lămurite într-o săptămână.

În ceea ce priveşte măsurile de limitare a epidemiei, în contextul infecţiilor în creştere, profesorul de sănătate publică spune că ar trebui limitat numărul de persoane din centrele comerciale, iar autorităţile locale să se asigure că măsurile de prevenţie sunt respectate:

„Dacă autoritățile locale s-ar asigura că toată lumea poartă mască în permanență și corect, dacă s-ar păstra distanța. Ar trebui limitat numărul de persoane din centrele comerciale, că acestea sunt locuri unde, mai ales în weekenduri, populația tinde să se aglomereze.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru sărbătorile de Paşti, autorităţile ar trebui să facă un set de recomandări. Răzvan Cherecheş spune că, dacă toată familia e vaccinată, membrii acesteia pot petrece liniştiţi timp împreună.