Prof. dr. Alexandru Rafila, despre răcelile de sezon, gripă, vaccin și antibiotice – VIDEO

Prof. Doctor Alexandru Rafila – membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dar și şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a fost invitat în emisiunea „Drum cu Prioritate”, cu Radu Constantinescu.

Aceasta a explicat importanţa vaccinării, cum putem să ne ferim de răceli şi gripe, dar şi cum trebuie să administrăm corect antibioticele. De asemenea, a răspuns întrebărilor ascultătorilor Europa FM, adresate pe pagina de facebook Radio Europa FM.

”În general, sezonul rece vine acompaniat de numeroase viroze respiratorii. Variațiile de temperatură duc la o lipsă de adaptabilitate.  Mai este o problemă legată de modul în care ne protejăm. Dacă, aparent, afară este cald, utilizăm mai puține haine, și, ulterior, expunerea prelungită la frig favorizează aceste viroze respiratorii. De asemenea, expunerea în zone aglomerate, unde există persoane deja bolnave,  este legată de răspândirea virozelor respiratorii” a spus şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti.

Întrebat cum putem face diferența dintre o gripă și o răceală, Alexandru Rafila a răspuns că, ”la gripă, de obicei, debutul este brusc cu durere în gât, febră peste 38.5, astenie extremă și dureri articulare ”, concluzionând cu faptul că ”e bine ca în momentul acela să ne prezentăm la medicul de familie”.