Confidenţialitate

Producătorii auto se pregătesc să lanseze ultimele modele de mașini cu motor termic. Jaguar și Volswagen opresc seria mașinilor pe benzină și diesel

Mai mulți producători auto au anunțat când vor lansa ultimele modele de mașini cu motor termic: Jaguar și-a propus sfârșitul acestui an, iar Volkswagen, anul viitor. Cum Uniunea Europeană a interzis vânzarea mașinilor pe benzină și motorină începând din 2035, majoritatea producătorilor încearcă deja să facă tranziția către modelele electrice.

Modelul Volkswagen Golf, unul dintre cele mai populare inclusiv în rândul românilor, va trece printr-o nouă actualizare anul viitor. Este a 8-a generație a acestui model și ultima din gama mașinilor cu motor termic, a spus pentru publicația germană Automobilwohe, șeful Volkswagen, Thomas Schaefer.

Acesta a spus că, deși nu vor mai funcționa cu motor cu combustie, modele precum Golf și Tiguan nu vor dispărea, ci vor fi adaptate pentru a funcționa cu motor electric, ceea ce va determina o o schimbare în privința aspectului.

Oricum, mai devreme de 2028, nu va fi scos pe piață noul Volkswagen Golf electric iar din 2033, vor fi scoase la vânzare doar astfel mașini electrice, potrivit șefului companiei germane.

Jaguar a anunțat că va lansa ultimul model sport cu motor termic – Jaguar F-Type – până la sfârșitul acestui an, când se împlinesc 75 de ani de când constructorul britanic produce mașini sport.

Iar Volvo e gata să lanseze pe piață noile modele electrice începând din 2030, deci cu 5 ani mai devreme de termenul fixat de Uniunea Europeană în ceea ce privește interdicția scoaterii pe piață a noi mașini pe benzină și motorină.

Și după 2035 vor mai fi premise vânzările de mașini cu motor termic dacă numai acestea utilizează combustibili sintetici.

Foto: Shutterstock

Citește și: Italia devine prima țară din lume care blochează ChatGPT, robotul conversațional bazat pe inteligență artificială