Confidenţialitate

Italia devine prima țară din lume care blochează ChatGPT, robotul conversațional bazat pe inteligență artificială

Autoritățile de la Roma acuză compania din spatele ChatGPT că nu respectă legile privind protecția datelor și că nu are un sistem pentru verificarea vârstei minorilor. Decizia are efect „imediat”.

Blocarea ChatGPT va avea drept consecinţă „limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT”, conform unui anunț al autorității naţionale pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia.

În acelaşi comunicat, autoritatea italiană a subliniat că ChatGPT „a suferit pe 20 martie o pierdere de date privind conversaţiile utilizatorilor şi informaţiile aferente plăţilor făcute de abonaţii la serviciul său cu plată”.

De asemenea, reproșează companiei care a creat softul că nu îi informează pe utilizatori cu privire la datele pe care le colectează, dar și că nu are un filtru de verificare a vârstei utilizatorilor, astfel expunându-i pe minori la răspunsuri nepotrivite vârstei lor.

Anunţul vine și după ce Europol a avertizat că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum robotul conversaţional ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice.

Foto: Shutterstock

Citește și: Inginerii unei firme aparent inofensive, NTC Vulkan, lucrează de fapt pentru armata şi agenţiile ruseşti, arată o amplă anchetă jurnalistică