Procurorul DNA a cerut închisoare cu executare pentru Liviu Dragnea

Instanța Supremă judecă astăzi ultimul termen în dosarul Referendumul, în care este inculpat președintele PSD, Liviu Dragnea. Completul de cinci judecători, condus de Livia Stanciu, va rămâne apoi în pronunțare. Sentința în acest caz va fi definitivă.

Procurorul DNA aflat în sala de judecată a cerut majorarea pedepsei pentru Liviu Dragnea și închisoare cu executare.

Procurorul DNA a declarat în fața completului de cinci judecători că Liviu Dragnea a avut ca singur scop validarea Referendumului privind demiterea lui Traian Băsescu prin orice mijloace, inclusiv ilegale. Acesta a mai spus că liderul PSD a organizat tombole pentru a oferi foloase în schimbul prezenței alegătorilor la vot, dar a făcut presiuni și pentru a-i determina pe alți oameni să voteze chiar și  împotriva voinței lor. Mai mult, Liviu Dragnea și-a folosit influența pentru a-i determina pe activiștii de partid să scoată oameni la vot.

”Neprezenţa la vot a fost văzută ca un moft, nu ca un drept al cetăţenilor. Inculpatul a văzut aleşii ca pe nişte obiecte care trebuie scoase din casă şi aduse la urne” a mai spus procurorul. Practic, în opinia sa, Liviu Dragnea a umilit electoratul, iar faptele sale prevăd o pedeapsă între 3 și 5 ani de închisoare cu executare.

În primă instanță Liviu Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare. Înainte de a începe procesul, liderul PSD a spus că are încredere că nu va primi o pedeapsă cu executare.

„Cred cu tărie în nevinovăția mea și în dreptul românilor de a participa la vot. Nu iau în considerare o condamnare cu executare”, a declarat Liviu Dragnea, la intrarea în sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

La termenul anterior, mai mulți martori au declarat în instanță că nu au fost la referendumul eșuat pentru demiterea lui Traian Băsescu, dar s-au regăsit pe listele de vot cu semnăturile falsificate.

În primă instanță, alți 45 de inclupați, între care foști președinți de secții de votare, au fost achitați. Acum procurorul de ședință a cerut condamnarea lor a închisoare cu executare. Anchetatorii spun că Liviu Dragnea a fost susţinut în fraudarea referendumului de 74 de preşedinţi şi membri ai unor secţii de votare din localităţi din judeţele Teleorman, Vrancea, Gorj şi Olt.

Avocații susțin pledoariile finale, apoi va urma ultimul cuvânt al inculpaților.

   

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS