Confidenţialitate

Procurorul Curții Penale Internaționale se alătură anchetei europene privind crimele de război din Ucraina

Decizia reprezintă o premieră, notează agenția France Presse. Luna aceasta, Karim Khan, procurorul Curţii Penale Internaţionale, a vizitat oraşul Bucea, lângă capitala Kiev, unde cadavrele a sute de civili au fost descoperite după retragerea trupelor ruse.

Echipa Comună de Anchetă, pusă în funcţiune luna trecută de Lituania, Polonia şi Ucraina, cu susţinerea agenţiei de cooperare judiciară Eurojust, vizează să faciliteze anchetele şi urmăririle în statele vizate, precum şi cele care ar putea fi aduse în faţa Curții Penale Internaționale.

Karim Khan şi procurorii generali din aceste 3 ţări au semnat un acord în acest sens.

Înțelegerea le permite părţilor să trimită “un mesaj clar că vor fi întreprinse toate eforturile pentru a aduna eficient probe asupra principalelor crime internaţionale comise în Ucraina şi a-i aduce pe responsabili în faţa justiţiei.

Biroul Procurorului Curții penale, înfiinţat în 2002 pentru a judeca cele mai grave crime comise în lume, a declanşat pe 3 martie o anchetă asupra situaţiei in Ucraina, după ce a primit undă verde de la aproape 40 de state participante la Curtea Penală Internațională.

Numărul actual de crime de război comise împotriva umanităţii înregistrate în Ucraina, acuzaţie dezminţită de Moscova, este mai mare de 6.000, iar alte state membre preconizează să se ralieze echipei comune de anchetă, potrivit Comisiei Europene.