Procurorii turci cer aproape 2 mii de ani de închisoare pentru clericul Fethullah Gulen

Procurorii turci cer  închisoare pe viață pentru clericul musulman Fethullah Gulen, anunță agentia France Press.

De fapt, pentru Gulen se cer două sentințe de condamnare pe viață dar și alți 1.900 de ani de închisoare, suplimentari, pentru că ar fi pus la cale puciul eșuat din 15 iulie.

Agenția France Press  citează presa turcă de stat care susține că acuzațiile formulate se întind pe 2.527 de pagini.

Fetthulah Gulen este acuzat de încercare de distrugere a ordinii constituționale prin forță dar și de constituire și coordonare a unui gryup terorist.

Clericul trăiește în Statele Unite ale Americii. SUA au refuzat să-l extrădeze, ceea ce l-a făcut pe președintele Recep Tayyip Erdogan să amenințe că Washingtonul va trebui să aleagă între Turcia și Gulen.

Într-un articol apărut în cotidianul Le Monde, Fethullah Gulen a cerut recent, ca o comisie internațională independentă să conducă ancheta cu privire la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie, din Turcia.

Gulen neagă în continuare orice implicare în tentativa de lovitură de stat și-l acupă pe președintele turc Ercep Tayyip Erdogan că se folosește de puci pentru a reprima mișcarea pe care o conduce.

El a mai spus că dacă numai o zecime din acuzațiile împotriva sa vor fi  dovedite, se va preda și se va întoarce în Turcia pentru a face închisoare.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS