Confidenţialitate

Procurorii DNA cer arestarea deputatului PSD Cristian Rizea

Procurorii DNA cer aviz Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a deputatului PSD Cristian Rizea.

Social-democratul este acuzat de trafic de influență și spălare de bani, într-un dosar de corupție.

Ar fi primit 300.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la Regia Patrimoniului de Stat și la Primăria Chiajna, privind retrocedarea unui teren din București.

Procurorii DNA spun că în decembrie 2009, Cristian Rizea ar fi primit de la Lucian Colțea, om de afaceri cu cetățenie americană, 300.000 de euro.

În schimb, deputatul PSD urma să intervină la RAAPPS, astfel încât omul de afaceri să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidențială din București. De asemenea, afaceristul voia să devină proprietarul unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei ilfovene Chiajna.

Banii au fost dați sub forma unor contracte de împrumut false.

Rizea știa încă de anul trecut de acest dosar penal, iar în acest context a luat legătura cu doi dintre martori și le-a cerut să-i mintă pe procurori. Le-ar fi promis în schimb că dacă va deveni primar al Sectorului 5 le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici. Omul de afaceri Lucian Colțea a fost reținut în acest caz.

Cristian Rizea este unul dintre posibilii candidați ai PSD la Primăria Sectorului 5 din București. De altfel social-democratul și-a început campania în încercarea de a ajunge primar încă de la sfârșitul anului trecut. De 1 Martie, acesta a împărțit mărțișoare în cartierul Ferentari, cu logo ”Rizea Primar la 5”. Într-o postare pe Facebook, acesta a scris ”am încercat să aducem o rază de bucurie tuturor femeilor din Sectorul 5”.
În noimebrie anul trecut, Cristian Rizea anunța într-un clip video postat pe aceeași rețea de socializare că va împărți, în fiecare zi, câte 300 de porții de mâncare pensionarilor nevoiași din sector. Pe fiecare caserolă scria ”Cristian Rizea vă urează poftă bună” și ”Rizea primar la 5”. Pachetele de mâncare erau însoțite și de pliante cu fotografia deputatului, dar și cu informații despre el.
Potrivit legii, campania electorală pentru alegerile locale începe cu 30 de zile înainte de data scrutinului.