Confidenţialitate

Procurorii europeni și BCCO Constanța și Galați, descinderi la Autoritatea Navală Română de la Constanța și la Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați într-un dosar cu fraude cu bani europeni | AUDIO

Au fost percheziții astăzi la Galați și Constanța într-un dosar de fraude cu bani europeni. Parchetul European a descins cu polițiști de la Combaterea Crimei Organizate la Administrația Fluvială a Dunării de Jos din Galați și la Autoritatea Navală Română de la Constanța. Au fost ridicate documente în legătură cu un contract de achiziție a unor remorchere.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Parchetului European, au fost făcute 12 percheziții la instituții publice, firme private și domicilii în cadrul unei anchete care vizează o suspiciune de fraudă legată de achiziția a două remorchere necesare pentru tractarea unor ambarcațiuni și nave mai mari pentru Delta Dunării.

În 2019, AFDJ Galați a obținut finanțare europeană prin programul operațional Infrastructură Mare pentru achiziționarea a două remorchere multifuncționale în valoare de aproximativ 7 milioane de euro, deși ambarcațiunile erau destinate exclusiv navigației fluviale.

Procurorii europeni au probe că suspecții au întocmit caietul de sarcini al licitației pentru nave maritime mai dificil de construit, lucru care a îngrădit accesul la licitația mai multor operatori economici de profil.

Cu alte cuvinte – cred anchetatorii Parchetului European, caietul de sarcini s-a făcut cu dedicație pentru a favoriza un candidat anume. Și mai grav este faptul că remorcherele livrate în 2021 au un pescaj mai mare decât cel prevăzut în contractul de finanțare europeană și nu pot fi folosite pe sectorul fluvial al Dunării, pentru care erau destinate – conform cerințelor de alocare de fonduri ale Comisiei Europene.

Sursa foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Citește și: Șeful ANPC, după ce a spus că puii vopsiți reprezintă un „atentat serios la siguranța fiecăruia”: Furajele care colorează carnea de pui nu sunt toxice, dar păcălesc | AUDIO