Procesul torționarilor disidentului Gheorghe Ursu, amânat

La 32 de ani de la moartea disidentului Gheorghe Ursu, procesul ultimilor torționari ai inginerului încă trenează.

Astăzi, Inalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit să înceapă  judecarea pe fond a dosarului însă procesul a fost amânat pentru 16 martie.

Unul dintre inculpați a cerut amânarea procesului pe motiv că nu are încă un avocat, iar  altul a murit între timp.

În toamna anului trecut, procurorii militari au trimis în judecată 4 inculpați, anume doi ofițeri în rezervă ai Securității și pe foștii miniștri Tudor Postelnicu și George Homoștean, acesta din urmă decedând în luna decembrie a anului trecut.

Toți patru au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității, respectiv complicitate la aceste fapte.

Fiul disidentului, Andrei Ursu, încearcă să-i convină  pe judecători că tatăl său a fost ucis de angajații Securității, la 17 noiembrie 1985.

De astfel, acum doi ani, fiul lui Gheorghe Ursu a intrat în greva foamei, exasperat de tergiversarea cercetărilor.

După gestul extrem al lui Andrei Ursu, procurorii au reluat ancheta.

Gheorge Ursu a intrat în vizorul Securității, după ce a călătorit în străinătate de mai multe ori în anii 70 și începutul anilor 80, unde i-a cunoscut pe disidenții Monica Lovinescu si Virgil Ierunca.

Ofițerii l-au urmărit ani întregi și i-au confiscat jurnalul intim, jurnal prefațat de prietana sa, poeta Nina Casian. De altfel, după acest evenimnet, Nina Casian a emigrat în Statele Unite unde a și rămas până la sfârșitul vieții.

După Revoluție, SRI a anunțat că printre cele 50 de mii de pagini de manuscrise confiscate de Securitate și găsite, aproape o mie erau ale  inginerului Gheorghe Ursu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS