Confidenţialitate

Probleme de aprovizionare cu vaccin antiCovid în statele UE

Distribuţia serurilor de vaccin s-ar face în mod inegal.

O treime dintre ţările din Uniunea Europeană s-au plâns de dozele insuficiente de vaccin primite în cadrul unei conferinţe video a miniştrilor sănătăţii, a spus o sursă pentru agenţia Reuters, fără să numească şi statele respective.

Din cauza unei probleme logistice, Belgia va primi aproximativ jumătate din dozele de vaccin Pfizer prevăzute în ianuarie.

Lituania la fel – până la mijloc de februarie, iar oficialităţi de-acolo spun că au fost informate de producători că mai puţine doze sunt trimise peste tot în Europa.

Pe de altă parte, cei de la Pfizer spun că n-au probleme de producţie, dar că termenele de predare sunt aspiraţionale şi că pot fi schimbate.

Reuters notează că Germania va primi 4 milioane de doze de vaccin Pfizer până la sfârşit de ianuarie, iar România, cu o populaţie de 4 ori mai mică, doar 600 de mii, în timp ce Bulgaria şi mai puţin – 60 de mii.

Ministrul român al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a spus la TVR că principala problemă în perioada următoare va fi cantitatea mică de vaccinuri.

“Peste o săptămână de acum încolo  o să vorbim de cu totul alt tip de probleme. Nu o să vorbim despre oameni care nu vor să se vaccineze, ci  despre cantitatea prea mică de vaccin. Nu am nici cea mai mică îndoială că principala problemă pe care o să o avem în perioada următoare este cantitatea mică de vaccin. Şi trebuie să spunem, nu România are o cantitate mică de vaccin, ci toată lumea asta mare”, a afirmat ministrul.

Un alt oficial european a declarat că livrările vor fi limitate cel puţin până în martie, iar producţia ar fi crescută cu adevărat doar în septembrie.