Prioritățile noului ministru al Justiției: Vom face un inventar al deciziilor CCR privind normele juridice penale

Tudorel Toader a preluat luni dimineață mandatul de ministru al Justiției de la ministrul interimar Ana Birchall.

Noul ministru a declarat că instituția pe care o conduce de astăzi va face un inventar al tuturor deciziilor CCR pentru a fi puse în acord cele care nu au fost adaptate încă.

„S-a vorbit în ultima perioada nevoia de a pune în acord legislaţia penală cu cerinţele CCR. Vom face un inventar al tuturor deciziilor CCR cu referire la normele juridice penale şi procesual penale. Vom vedea care au fost adaptate cu deciziile. Vom verifica ce directive n-au fost transpuse”, a declarat Tudorel Toader.

 

Tudorel Toader a adăugat că se va informa și cu privire la proiectul de lege privind grațierea, inițiat de fostul ministru Florin Iordache și trimis ulterior în Parlament.

 

„Proiectul de lege este la Parlament, Parlamentul va decide. Înţeleg că astăzi, mâine voi avea o întrevedere pentru a vedea conţinutul, după ce îl văd îmi voi spune punctul de vedere. Nu vreau să exprim un punct de vedere în abstract”, a mai declarat ministrul.

În prima sa zi de mandat, Tudorel Toader va merge și la CCR, acolo unde se va discuta sesizarea făcută de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, privind un eventual conflict între puterile statului.

Sesizarea a fost făcută ca urmare a anchetei penale a DNA privind adoptarea OUG 13.

„La CCR mă voi prezenta în numele premierului, nu voi vorbi ca ministru al Justiţiei ci voi susţine punctul de vedere al prim ministrului care este parte în acest reclamat conflict”, a mai spus Tudorel Toader.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS