Prioritate la vacanță: Balcic

Săptămâna aceasta, pe Drum cu Prioritate, dăm prioritate la vacanță în Bulgaria, într-un resort de lux, unde vă așteaptă regim all inclusive.

Una dintre cele mai cunoscute destinaţii de vacanţă pe care le oferă ţărmul Mării Negre este staţiunea Balcic, în Bulgaria.

Supranumit Oraşul Alb datorită versanţilor de calcar, Balcic este limitat de Marea Neagră, oferind peisaje pitoreşti pentru turiştii care ajung aici.

Cel mai cunoscut obiectiv turistic din Balcic este Castelul Reginei Maria, construit ca reședință pentru Majestatea Sa, în perioada când Cadrilaterul a aparținut României.

Castelul din Balcic a fost reședința de vară preferată a Reginei Maria, şi locul unde a dorit să-şi lase inima să se odihnească.

Oraşul Balcic a fost descoperit de Regina Maria la insistenţele pictorului Alexandru Satmari, în 1924. Construirea castelului a început în anul 1925, are 14 camere, 2 terase si un balcon. Din mobilierul original s-au păstrat doar câteva piese, interiorul fiind dominat de fotografiile Reginei Maria, icoane şi tablouri.

Lângă castel, Regina Maria a ridicat o capelă micuţă, în întregime din piatră. Capela Stella Maris a fost construită de meşterul zidar Gaetan Denize, la cererea Reginei Maria, pentru momentele de rugăciune. În 1930, interiorul său a fost pictat de pictorii Anastase Demian şi Tache Papatriandafil. Cu mult timp înainte de a fi terminată, Regina Maria şi-a mărturisit dorinţa ca inima ei să fie adusă în această capelă.

Castelul este înconjurat de o grădină botanică, amenajată imediat după terminarea castelului. Construită pe aproximativ 16 hectare, gradina este dispusă pe un deal abrupt ce coboară în şase terase spre mare, câte una pentru fiecare dintre copiii Reginei. Grădina adăposteşte peste 2.000 de plante din 85 de specii. Una dintre principalele atracţii este colecţia de cactuşi, amplasată pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi. Colecţia de cactuşi este a doua ca mărime din Europa, după cea din Monaco.

Alte atracţii în Balcic sunt Muzeul Etnografic, Biserica Sf. Nikola, Biserica Sf. Georgi, Biserica Sf. Petka, Biserica grecească Sf. Elena, Teketo (monument religios de cult), Galeria de Artă (oraşul Dobrudza).