Confidenţialitate

“Prinzătorii de vise”, primul proiect artistic de anvergură al tinerilor SOS Satele Copiilor

“Prinzătorii de vise” este un proiect care a pornit de la ideea unui grup de dezvoltare personală prin teatru, dar a crescut lună de lună și a luat forma unui veritabil spectacol de pus în scenă. Din distribuție fac parte copii și tineri aflați în grija organizației, iar întreg conceptul îi aparține Ștefaniei Dudău, psihoterapeut în echipa SOS Satele Copiilor.

”Totul a început cu un casting. Am ales să merg pentru că mi-a plăcut ideea, m-a atras afișul. Au fost momente minunate, o experiență care m-a schimbat mult. Am prins încredere în mine, am aflat lucruri noi despre ceilalți colegi, lucrăm mai mult în echipă”, mărturisește Ana, actriță “Prinzătorii de vise”.

”Acest proiect și timpul petrecut cu ei m-au făcut să pierd noțiunea timpului. Și asta înseamnă pasiune. Creativitate manifestată.

Când am scris scenariul, eram cu totul în poveste. În ceea ce îi privește pe tineri, și-au descoperit în acest grup resurse interioare, și-au identificat calități și pe unele dintre ele le-au și întărit, s-au adaptat, au fost liberi să se exprime, au primit încurajare, au asimilat în mod natural concepte precum: autenticitate, unicitate, responsabilitate, inovație, creativitate, originalitate, bunul simț comun, logica privată, puterea de a alege, puterea lui împreuna, curaj de a fi imperfect. Schimbarea este că acum au o nouă perspectivă din care își pot lua ce au nevoie, ce rezonează cu ei, ce le place și pot face alegeri bune. Și este o perspectivă nouă a lor.

Sunt conștienți că pot alege ce este bine pentru ei”, explică Ștefania Dudău, coordonatorul proiectului.

Piesa de teatru durează estimativ 1:30 h, iar personajele sunt oglinzi pentru tinerii care interpretează și nu numai, interpretarea poate crea revelații și publicului.

Din distribuție fac parte 11 tineri din cele doua Comunități de tineri SOS, 4 copii din Satul SOS București și un adult povestitor, din echipa SOS. Întreg proiectul a început în luna iunie 2018, cu o etapă de casting, apoi tinerii au fost parte din scrierea piesei, conturarea personajelor. În luna decembrie, s-a conturat clar ideea unui spectacol de teatru complex, iar tinerii au prezentat un flash-mob în cadrul Serbării de Craciun, pe scena Teatrului Național.

Marea premieră “Prinzatorii de vise” are loc Teatrul Excelsior, luni, 18 martie, de la ora 19:00.

Evenimentul este susținut de Teatrul Excelsior și de Bosch România.