Prince, un artist într-o continuă evoluţie – VIDEO

Prince, pe numele său adevărat Prince Rogers Nelson, s-a născut la 7 iunie 1958, în Minneapolis, SUA.

De-a lungul carierei sale muzicale, Prince s-a remarcat prin variatele abordări muzicale, dar și prin faptul că și-a înființat propria casă de înregistrări.

Prince a lansat numeroase albume, care s-au vândut în milioane de exemplare, dar primul album remarcabil a fost „Dirty Mind” (1980).

În 1984, odată cu lansarea materialului „Purple Rain”, Prince începe să fie considerat un adevărat fenomen. Albumul „Purple Rain” s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare în America, iar timp de 24 de săptămâni a ocupat locul întâi în topurile muzicale, potrivit site-ului bestmusic.ro.

„Purple Rain” a fost recompensat cu două premii Grammy, iar filmul omonim, regizat de Albert Magnoli, a primit Oscarul pentru cea mai bună coloană sonoră originală.

„Around the World in a Day” (1985) reprezintă unul dintre materialele discografice în care se simte o schimbare a perspectivei muzicale a artistului. Au urmat și alte albume, la fel de apreciate, precum „Parade” și „Sing O” the Times” (1987). „Parade”, apărut în 1986, a abordat stilul rock din anii ’60, dar dintr-o perspectivă proprie artistului.

În 1989, Prince a realizat coloana sonoră a filmului „Batman”, iar acest moment a marcat o reîntoarcere în fruntea clasamentelor.

Un an mai târziu, apare „Graffiti Bridge”, care s-a dorit o continuare a lui „Purple Rain”. În 1991, Prince a pus bazele grupului The New Power Generation, iar primul album în această formulă s-a intitulat „Diamonds and Pearls”.

În 1992 a urmat materialul „The Love Symbol Album”, iar în 1994, din cauza neînțelegerilor cu casa de înregistrări Warner Bros., Prince a lansat independent „The Most Beautiful Girl in The World”, una dintre cele mai apreciate piese ale artistului.

După patru ani, în 1996, pentru a marca eliberarea de sub tutela celor de la Warner Bros., Prince a lansat albumul „Emancipation”, cu susținerea EMI.

În perioada următoare, artistul a lansat și alte albume, precum „Crystal Ball” (1998), „The New Master” (1999), „Vault: Old Friends 4 Sale” (1999), „Rave Un2 the Joy Fantastic” (2001), „Musicology” (2003), ”3121” (2006), ”Planet Earth” (2007), „Lotusflow3r / MPLSound” (2009) și „20Ten” (2010).

Cel mai recent album,„HITNRUN Phase Two”, a fost lansat, fără vreun anunț în prealabil, în luna decembrie a anului trecut.

În seara zilei de 21 aprilie 2016, Prince a fost găsit mort în studioul său de înregistrări, din curtea reşedinţei sale din Paisley Park, Minnesota, a anunțat agentul său.