Confidenţialitate

Primul tablou semnat Adrian Ghenie, vândut în România

Primul tablou vândut în România al pictorului român Adrian Ghenie a fost vândut marţi, la o licitatie, cu 125.000 de euro.

Lucrarea întitulată “Christ”, îl înfăţişează pe Iisus răstignit pe cruce. Deşi preţul de început era 12.000 de euro, suma finală pentru care a fost vândut tabloul a ajuns la 125.000 de euro.

La aceeaşi licitaţie, un tabloul “Fetiţa cu bonetă albă” al lui Nicolae Tonitza s-a vândut cu 60.000 de euro, iar o lucrare de început de cariera a lui Constantin Brancuşi a rămas nevândută.

La începutul acestei luni, un tablou al artistului, numit ”Nickelodeon”, a fost vândut la o licitație organizată de celebra casă Christie`s din Londra cu suma de 7,8 milioane de euro, peste 9 milioane de dolari.

În februarie, un alt tablou semnat de Adrian Ghenie,”The Sunflowers in 1937”, estimat la peste 450.000 de euro, a fost achiziționat cu 4 de milioane de euro, de un cumpărător din Asia.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare şi a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca, în 2001.

În septembrie, Adrian Ghenie a donat o lucrare pentru campania naţională de subscripţie publică „Cuminţenia Pământului„. Suma donată a fost de 70.000 de euro şi a fost obţinută prin vânzarea unui tablou prin Galeria Thaddaeus Ropac.