Confidenţialitate

Primul caz de rujeolă în Buzău

Buzăul a înregistrat primul caz de rujeolă. E vorba de un copil de 6 ani, din mediul rural.

Între timp, autorităţile de sănătate publică se plâng că se lovesc tot mai des de refuzul părinţilor de a permite imunizarea minorilor împotriva acestei afecţiuni.

Cadrele medicale din şcoli au primit dispoziţii să le interzică şcolarilor şi preşcolarilor să intre în colectivităţi, dacă nu sunt vaccinaţi.

În cazul copilului de 6 ani, autorităţile sanitare au făcut o anchetă epidemiologicî şi au constatat că minorul nu fusese vaccinat împotriva rujeolei.

Printre contacţii care ar putea fi expuşi se numără fratele copilului bolnav, bebeluş de 6 luni, care nu a împlinit încă vârsta de vaccinare, dar şi colegii de grădiniţă.

Unitatea de învăţământ a fost verificată, iar medicii spun că nu există riscuri pentru colegii copilului, aceştia fiind vaccinaţi.

Rata de imunizare, în judeţul Buzău, împotriva rujeolei , depăşeşte cu puţin 88%, în timp ce pentru  evita riscurile unor epidemii ar trebui să depăşească pragul de 95%.

Cei care refuză vaccinarea sunt părinţii din familiile de etnie romă şi cei care invocă motive de ordin religios.

Direcţia de Sănătate Publică spune că medicii din şcoli au dreptul să îi separe de colectivităţile şcolare pe copiii care nu sunt vaccinaţi împotriva rujeolei.

Ministerul Sănătății a anunţat recent 149 de noi îmbolnăviri, urmate de 6 decese. De la începutul anului și până acum, s-au înregistrat 935 de cazuri în 30 de județe.