Confidenţialitate

Primii pași pentru reluarea concursurilor de ocupare a funcțiilor din administrația publică

Concursurile pentru ocuparea posturilor în sistemul public, suspendate în mai anul trecut din cauza pandemiei, urmează să fie reluate. Un prim pas în acest sens a fost făcut joi în Parlament.

Comisia de muncă a Camerei Deputaților a dat undă verde reluării concursurilor pentru ocuparea posturilor vacante din administrația publică, urmând ca decizia finală să fie luată săptămâna viitoare de plenul Camerei, care este forul decizional.

Asta după ce toate tipurile de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante sau temporar vacante din instituţiile publice, cu excepţia celor din domeniul sanitar, au fost suspendate, din luna mai a anului trecut, prin Legea 55/2020.

Practic, deputații din Comisia de muncă au adoptat un raport de admitere cu amendamente la ordonanța de urgență 183, adoptată în toamna anului trecut de Guvernul Orban, prin care era permisă reluarea concursurilor doar pentru ocuparea posturilor în sistemul de justiție și la Curtea de Conturi.

Potrivit unui amendament inițiat de partidele componente ale coaliției de guvernare și susținut inclusiv de PSD în ședința comisiei, a fost extinsă posibilitatea de a organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante în întreaga administrație publică.

”Concursurile vor fi reluate exclusiv in limitele bugetare dat fiind ca suntem intr-o perioada in care cheltuielile publice trebuie facute cu rezervă, acolo unde este cu adevarat necesar”, a declarat președința Comisiei de muncă a Camerei, deputata USR PLUS Oana Țoiu.