Primele sute de migranți au plecat din Grecia înapoi în Turcia

Primele sute de migranți au plecat din Grecia în Turcia. Astfel, trei vase turce pline cu migranți pakistanezi au plecat în această dimineață din insulele grecești, iar returnarea lor va continua.

Pe vase au fost îmbarcați 202 migranți de pe insulele Lesbos și Chios,  cei mai mulți provenind din Pakistan, anunță cotidianul grec  Kathimerini.  Aceștia fie nu au cerut azil, fie cererile le-au fost respinse de autoritățile din Grecia.

Migranții au fost escorțați de ofițerii Agenției europene FRONTEX.

Mai multe organizații, printre care și Înaltul Comisariat ONU pentru refugiați au protestat, avertizând că Turcia nu a creat încă infrastructura necesară pentru adăpostirea celor care sunt întorși din Grecia.

Un purtător de cuvânt al UNHCR a explicat pentru Deutche Welle că Ankara nu a creat centrele de recepție promise.

,,Pe partea turcă, trebuie să existe condiții de primire, centre sigure astfel încât oamenii să aibă parte de protecție. Sunt deficiențe care trebuie rezolvate atât în Grecia cât și în Turcia, înainte ca programul de expulzare a migranților să continue,, a declarat oficialul UNHCR, Boris Cheshirkov pentru DW.

Aproximativ 4 mii de migranți se află în centrele de pe insulele grecești. Alte zeci de mii se află în țară.

În schimbul fiecărui migrant primit din Grecia, Turcia va putea trimite în Uniunea Europeană câte un refugiat, în total 72 de mii. Începerea programului de întoarcere a migranților este prevăzută în acordul pe care Uniunea  Europeană l-a semnat cu Turcia luna trecută, la Bruxelles.

Și România ar trebui să accepte o mică parte dintre aceștia.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS