Confidenţialitate

Primele reacții ale liderilor mondiali după asasinarea fostului premier japonez Shinzo Abe

Au apărut primele reacții după moartea fostului premier japonez Shinzo Abe – acesta a fost împușcat la un eveniment electoral în orașul vestic Nara.

Emmanuel Macron: „Japonia a pierdut un mare prim-ministru”

„În numele poporului francez, transmit condoleanțe autorităților și poporului japonez după asasinarea lui Shinzo Abe. Japonia a pierdut un mare prim-ministru, care și-a dedicat viața țării sale și a lucrat pentru echilibrul mondial”, a transmis Emmanuel Macron.

 

Theresa May: „A fost un om de stat de cel mai înalt calibru”

„A fost un om de stat de cel mai înalt calibru. Un partener de încredere și un aliat de nădejde. O gazdă desăvârșită. Dar și cel mai cald și mai bun prieten. Rugăciunile mele și cele mai profunde condoleanțe pentru familia sa și pentru poporul japonez”, a scris Theresa May pe Twitter.

 

Klaus Iohannis, despre moartea lui Shinzo Abe: „Sincere condoleanțe familiei și poporului japonez”

„Sincere condoleanțe familiei fostului prim-ministru Shinzo Abe. Sincere condoleanțe și poporului japonez pentru această pierdere tragică. A fost un apărător puternic al democrației și al multilateralismului și, de asemenea, un prieten adevărat!”, a scris președintele României pe Twitter.

 

Reacția lui Charles Michel: „Japonia, europenii plâng alături de voi”

„Am aflat, cu profund regret, de trecerea în neființă a lui Shinzo Abe. Nu voi înțelege niciodată de ce acest mare om a fost ucis. Japonia, europenii plâng alături de voi. Cele mai sincere condoleanțe soției și familiei sale”, a scris președintele Consiliului European pe Twitter.

 

Nicolae Ciucă, despre moartea lui Shinzo Abe: „Guvernul României condamnă cu fermitate atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe”

„Guvernul României condamnă cu fermitate atacul asupra fostului prim-ministru Shinzo Abe, unul dintre cei mai importanți lideri ai Japoniei și prieten apreciat al României. Transmitem gândurile și rugăciunile noastre familiei sale și poporului japonez în aceste momente dificile”, a scris Nicolae Ciucă pe Twitter.

 

Ursula von der Leyen, despre moartea lui Shinzo Abe: „Această crimă brutală și lașă șochează întreaga lume”

„O persoană minunată, un mare democrat și un campion al ordinii mondiale multilaterale a încetat din viață. Sunt alături de familia sa, de prietenii săi și de întregul popor japonez.

Această crimă brutală și lașă șochează întreaga lume”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Roberta Metsola: „Sunt întristată și șocată”

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a scris pe Twitter că este întristată și șocată de „asasinarea fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe în timpul unui eveniment politic la Nara”.

„Condoleanțele mele celor dragi și întregului popor japonez”, a adăugat aceasta.

 

Reacția lui Marcel Ciolacu: „Sunt profund șocat de vestea privind asasinarea fostului premier”

„Sunt profund șocat de vestea privind asasinarea fostului premier. Excelența Sa a fost un remarcabil om de stat și un bun prieten al României. Condamnăm cu fermitate atacul! Gândurile și rugăciunile noastre sunt alături de familia sa și poporul japonez!”, a scris Marcel Ciolacu pe Twitter.

 

Jens Stoltenberg, despre moartea fostului premier japonez Shinzo Abe: „Profund îndurerat de uciderea odioasă a lui Shinzo Abe”

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a scris pe Twitter că este „Profund îndurerat de uciderea odioasă a lui Shinzo Abe, un apărător al democrației și prietenul și colegul meu de mulți ani. Condoleanțe familiei sale”.

 

Reacția lui Boris Johnson: „Sunt consternat și întristat”

„Absolut consternat și întristat să aud despre atacul josnic asupra lui Shinzo Abe. Gândurile mele se îndreaptă către familia sa și cei dragi lui”, a scris Boris Johnson pe Twitter.

 

Recep Tayyip Erdoğan, despre moartea lui Shinzo Abe: „Sunt profund întristat”

„Sunt profund întristat de moartea prietenului meu drag Shinzo Abe, fost prim-ministru al Japoniei. Îi condamn pe cei care au comis acest atac atroce. Îmi exprim condoleanțele familiei prietenului meu Abe, celor dragi, întregului popor și guvernului Japoniei”, a scris Recep Tayyip Erdoğan.

 

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit