Confidenţialitate

Primavara vine mai devreme

Schimbarile climatice sunt responsabile pentru venirea mai devreme a primaverii. Aceasta este concluzia unui amplu raport realizat de cercetatorii europeni asupra diverselor specii de plante si animale de pe continent.

Primavara vine mai devreme cu 6 pana la 8 zile decat in urma cu 30 de ani. In Spania, de exemplu, unde s-a inregistrat cea mai mare crestere de temperatura, anotimpul incepe mai devreme cu pana la 2 saptamani. Studiul a fost realizat de oameni de stiinta din 17 tari care au analizat 125 de mii de lucrari referitoare la peste 500 de specii.

Rezultatele arata ca 78 de procente din toate plantele infloresc mai repede in fiecare an si la numai 3% s-au inregistrat intarzieri.

Unul dintre autorii studiului, Tim Sparks de la Centrul pentru Ecologie si Hidrologie din Marea Britanie, a declarat pentru BBC News ca lucrarea mai demonstreaza si faptul ca exista o legatura directa intre cresterea temperaturii si schimbarile de comportament ale planetelor si animalelor.

Cercetarea a fost publicata in revista Global Change Biology si aduce argumente stiintifice potrivit carora schimbarile climatice influenteaza perioada de inceput a anotimpurilor. (Catalin Mosoia)