Primarul Bacaului, Romeo Stavarache, retinut de DNA

Edilul ar fi primit mită peste 2,3 milioane de lei.

Direcția Națională Anticorupție confirmă: primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost reținut aseară pentru 24 de ore.

Potrivit DNA, edilul ar fi primit mită peste 2,3 milioane de lei de la patru oameni de afaceri. Banii ar fi ajuns la el prin intermediul unor asociații sportive.

Alte două persoane, între care și vărul primarului, au fost reținute în acest dosar.

DNA precizează că primarul Bacăului a fost reținut pentru cinci infracțiuni de luare de mită. În vizorul anchetatorilor sunt și fostul fotbalist Liviu Goian și vărul edilului, Liviu Cenușă, ambii acuzați de complicitate la luare de mită.

Din 2008 până în 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a cerut și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, în 2008, Stavarache a pretins de la administratorul unei firme să îi fie remis un procent de 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma efectua lucrări în baza contractului încheiat cu primăria, valoare care era de 38 de euro pe stâlp. Până în 2011, Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăţi comerciale şi asociaţii sportive, peste 800 de mii de lei.

Apoi, în ianuarie 2009, edilul a cerut unui alt om de afaceri 150 de mii de lei, pentru cA firma administrată de acesta să obțină un contract privind executarea unor lucrări în oraș. De la același om de afaceri, dar pentru un alt contract, Stavarache a pretins și primit aproape un milion 300 de mii de lei.

Totodată, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, primarul i-a cerut unui alt om de afaceri 100 de mii lei sub formă de sponsorizare a unei asociații sportive.

Romeo Stavarache este primar al orașului Bacău din 2004. El conduce şi organizaţia judeţeană a PNL. Potrivit declarației de avere, are o casă, patru terenuri și este acționar la o firmă.